Kişisel verilerin korunması ve haksız bilgi birikimi ile mücadele kapsamında yasalar düzenlenmeye devam ediyor. Sosyal medya şirketleri verilerin saklanmasından ve işlenmesinden ciddi anlamda sorumludur. AB Veri düzenlemeleri yasası ile Avrupa’da ikamet eden insanların verilerini, ABD’de bulunan sunuculara transfer etmek, ABD sunucularında işlemek ve depolamak yasaklandı.
Facebook ve Instagram gibi popüler sosyal içerik paylaşım sitelerinin çatı firması Meta INC. kurucu ve CEO’su Mark Zuckerberg AB Veri düzenlemelerin kabul edilemez olduğunu ve gerekirse Avrupa’dan erişimi kapatma kararı aldıklarını duyurdu. Yapılan açıklama uluslararası basında büyük yankı uyandırdı. Twitter, YouTube, Tiktok gibi platformlardan henüz bir itiraz gelmezken, Mark Zuckerberg cephesinden Avrupa’dan uzaklaşmak zorunda kalabiliriz açıklaması gelmiş oldu.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na sunulan yıllık raporda, yeni bir bakış işlem türü düzenlenmez ve şirketin mevcut anlaşma modeli artık kullanılamaz hale gelirse, muhtemelen Avrupa’dan uzaklaşmak zorunda kalacağız uyarısı yapıldı. Sorunun kaynağı olarak, yeni adıyla Meta INC. ‘nin Avrupalıların verilerini ABD merkezli sunuculara aktarmasını ve depolayıp, işlemesini engelleyen AB veri düzenlemelerine bağladı.
Bilindiği gibi, ülkeler arasında kullanıcı verilerini işleyerek, reklam hedeflemesi yapılmakta. Açıklamanın devamında, “Faaliyet gösterdiğimiz ülkeler ve bölgeler arasında veri aktarımı yapamaz, ürün ve hizmetlerimiz arasında veri paylaşımımız kısıtlanırsa, hizmetlerimiz büyük ölçüde etkilenir, hizmetlerimizi sağlayamayız” ifadeleri kullanıldı.
Facebook ve Instagram dahil Meta bünyesindeki bir çok hizmetin, 2022 yılında anlaşmaya varılamaması durumunda, yayından Avrupa’da yayından kaldırılacağını duyurdu.
Hizmet sonlandırma işlemi sonucunda Meta’nın ciddi mali kayıplar yaşayabileceği aşikar iken, Meta INC. Küresel İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Clegg, AB’deki birçok işletme için zararlı sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Clegg, “Düzenleyicileri, binlerce işletmede kesintiyi en aza indirmek için orantılı ve pragmatik bir yaklaşım benimsemeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
Leave a Review